aanmelden
home vakantie le tholy (2012)

Le Tholy (2012)

Laatst gewijzigd: zaterdag 18 augustus 2012 om 11:20

==zaterdag 28 juli== Vanmorgen zijn we om vier uur uit Elburg vertrokken. Het idee was dat de jongens verder zouden slapen en dus een deel van de reis zouden missen. Dat plan is (op een hazenslaapje van Thomas na) mislukt. Ze hebben zich echter onderweg prima geamuseerd en de reis is zonder gepiep verlopen. Wellicht dat het ontbijt om 8:15 uur in Bastogne, met koffie en croissants geholpen heeft.

Om 12:30 uur kwamen we op onze bestemming aan. We waren net daarvoor even bij een bakker gestopt om de lunchen, dus we konden direct aan de slag met uitpakken en boodschappen doen. Daarna zijn een wijntje en een 1664 in het zonnetje op ons terras genuttigd. Deze werden begeleid door een stokje roomkaas met tonijn en haring in Remouladesaus. We zijn ten slotte in Frankrijk.

Om halfacht was de eerste gerookte kip soldaat gemaakt (Martin vond ‘m niet zo lekker) en liggen de jongens op bed. Wij lagen er ook bijtijds in. ==zondag 29 juli== We zijn vandaag begonnen met een bezoekje aan de supermarché en de boulanger. Vakantie maakt hongerig. Na een paar broodjes voor de lunch te hebben gemaakt zijn we vertrokken naar de cascades van Tendon. We hebben de auto geparkeerd bij de kleine cascade en zijn te voet vertrokken naar de grote. Die stort zich van 32 meter hoogte naar beneden. Na een stevige klimtocht konden we die ook van bovenaf bekijken.

Na veel klim- en klauterwerk en een relatief eenvoudige afdaling konden we de terugweg aanvaarden. Dat bleek voor Thomas echter iets te veel van het goede, dus is hij, samen met Desiré blijven wachten, terwijl Martin en Robert de auto gingen halen. Een wandeling van 25 minuten die Martin zonder piepen heeft voltooid. We zijn erg trots op hem.

Bij thuiskomst bewees Robert dat hij geen ezel is, door voor de tweede maal zijn hoofd aan de lamp in de gang te stoten. Zijn commentaar: dit huisje is gebouwd voor Hobbits.

Omdat de jongens weg moe waren en zere benen hadden (van het klauteren) hebben we de rest van de middag rondom ons vakantiehuisje doorgebracht. Na een wijntje, een biertje en een lekkere maaltijd zijn de jongens via het bad naar bed gebracht. Met een kopje koffie op het terras bij het huisje en een aflevering Game of Thrones sloten we de dag af. ==maandag 30 juli== Ook vanmorgen zijn we begonnen met een bezoekje aan de supermarché. Daarna snel een broodje gesmeerd en op weg gegaan naar de col de la Schlucht. De hoogste “ballon” in de omgeving. Daar aangekomen gingen we met een stoeltjeslift omhoog en met de zomerrodelbaan naar beneden. Dat bleek voor de jongens onvoldoende en moest dus herhaald worden.

Na aanschaf van kaartjes voor opa en oma gingen we op weg naar de scierie du Lançoir. Vanmorgen heeft Desiré het houtzagerijverhaal vanRichard Scarry nog even doorgenomen. Eén en ander bleek in de praktijk aardig te kloppen. Dat het verhaal rondom het houtzagen in het Frans was, kon de pret niet drukken. Dat het een lang verhaal was, voordat de zaag zijn werk ging doen wel, maar die belevenis was uiteindelijk top!

Na afloop hebben we geprobeerd Diablo te bezoeken in het gad van de Hel, maar dat bleek vrij onvindbaar. Het terras met het biertje en de wijn was echter wel te vinden. Na een maaltijd van zelfgemaakte visstiscks (met verse vis) zijn de jongens in bed verdwenen. Daarna hebben we nog even genoten van Facebook en een wijntje. ==dinsdag 31 juli== We zijn vanmorgen vertrokken naar le château du Haut Koenigsbourg. Een leuke rit door de bergen met veel bochtjes en mooie uitzichten. Het kasteel uit de twaalde eeuw is gebouwd op een hoogte van bijna achthonderd meter. In de zeventiende eeuw werd het veroverd en vernield, waarna het ruim tweehonderd jaar een verlaten ruine is geweest. In de vorige eeuw is het hersteld. De centraal gelegen donjon torent hoog boven het landschap uit. Ze wordt omringd door een tweetal bastions die in vijftiende eeuw zijn gebouwd om verdediging met kanonnen mogelijk te maken.

Na een rondje door de keizerlijke vertrekken en langs de verdedigingswerken te hebben gemaakt, verlieten we het kasteel en vertrokken we naar Sainte-Marie-aux-Mines waar we een rondleiding door een zilvermijn hebben gehad. Ondanks het gebrekkige Engels van de gids en de beperkte grootte van de mijn, was het leuk om eens in de kleine ondergrondse gangetjes te lopen. Dat lopen moest wel gebukt, want alleen de jongens konden er rechtop staan.

Na de rondleiding zijn via de supermarché naar ons huisje gereden, om daar nog een lekker wijntje op het terras te drinken, alvorens ons in het avondritueel te storeten. ==woensdag 1 augustus== Wegens het gebrek aan wolken, was het een heerlijke dag. Na een rustige start met koffie in de zon op ons terras, zijn we naar het nabijgelegen Acro-sphere gereden. Daar hebben we en wandeling gemaakt over het blotevoetenpad. Een leuke wandeling over het ruige terrein, met extraatjes als een zandbak, een zaagselbak en een bak met sparappels. Ook konden we door een modderbak en een beekje wandelen. Een erg leuke ervaring voor ons allemaal, vooral omdat de route door de ruige bergen liep. We hebben de wandeling afgesloten met een lekker ijsje.

Omdat Thomas moe was en wat wou slapen, zijn we in ons huisje gaan lunchen. Na de lunch heeft Thomas een tijdje geslapen en daarna was hij weer helemaal fit voor de volgende ronde. Op weg naar Gérardmer dus. Daar aangekomen vonden we met enige moeite een parkeerplaats in de buurt van het meer, waarna we op zoek gingen naar een bootje. Dat bleek snel gevonden en al snel voeren we met z’n vieren het meer over. Ondanks de temperatuur van het water (vrij koud) heeft Desré zelfs heel dapper een stukje in het meer gezwommen. Na een uurtje varen hebben we de boot ingeleverd en zijn we nog even de noodzakelijke boodschappen gaan doen.

We hebben de dag afgesloten met een drankje op het terras. Na het diner hebben de jongens nog lekker gebadderd en daarna hebben we nog even foto’s van de dag bekeken. Wij lagen er ook bijtijds in. ==donderdag 2 augustus== Vanmorgen zijn we richting Epinal gereden om daar het kasteel te bewonderen. Na enig zoekwerk (het staat nergens aangegeven) vonden we een parkeerplaats in de buurt en na een korte wandeling ook het kasteel zelf. Dat viel enigzins tegen. Het vanuit de stad imposant ogende kasteel blijkt niet meer dan een half gerestaureerde ruine in een park te zijn. Dat viel een beetje tegen. We hebben er ons broodje genuttigd en zijn toen weeer naar het huisje teruggekeerd, omdat Thomas weer erg moe was.

Martin en Desiré zijn naar de supermarché gegaan. Robert is in de zon een boekje gaan lezen, terwijl Thomas zijn dutje deed. Om een uur of twee was hij weer helemaal de oude en gingen we op weg naar de grande cascade van Tendon. Het plan was om via de alternatieve route naar de petite cascade te lopen (en Robert daarna terug om de auto te halen.) Waarom deze route de alternatieve is, weten we nu ook. Na twee uur lopen, wat de jongens zonder piepen hebben gedaan, kwamen we bij de eindbestemming. De route ging eerst sterk omhoog en daarna sterk naar beneden langs minder goed begaanbare paden. De gevonden wandelstokken (takken) kwamen goed van pas.

Aangekomen bij de petite cascade besloot Martin om mee te lopen naar de auto. Daarmee heeft hij een kleine acht kilometer gelopen over zwaar terrein. We zijn zeer trots op hem. Op de terugreis naar het huisje werden we door de politie omgeleid vanwege een brand. Dat leek in de eerste instantie nogal overdreven, maar er bleek naast het brandende gebouw een tankstation te staan. Toch wel een slimme actie dus.

Door de lange wandeling waren we vrij laat terug in ons huisje. Uiteraard is er eerst een drankje op het terras genuttigd. Na het eten hebben de jongens uitgebreid gebadder. We hebben ze niet meer gehoord, nadat ze in hun bed zijn gekropen. ==vrijdag 3 augustus== Vandaag zijn we wederom begonnen bij Acro-sphere. De jongens kregen een klimuitrusting, inclusief helm en werden aan een kabel vastgemaakt voor een paar rondjes stevig klimmen en klauteren. Voor Thomas was het een beetje te veel (maar hij heeft wel doorgezet.) Martin vond het helemaal het einde. Hij heeft het “moeilijke” twee maal heen en twee maal terug gedaan. En hij wou nog wel een keer. De tijd was echter op, dus togen we richting supermarché voor de laatste boodschappen.

Na de lunch is Thomas naar bed gegaan, maar hij had geen slaap. Omdat we in de buurt wilden blijven, besloten we om het blotevoetenpad nog een keer te doen. Het was ten slotte mooi weer. Van enige vermoeidheid, na het klauteren van vanmorgen, was geen spoor te bekennen. De jongens volgden als echte spoorzoekers het pad en brachten ons, via beek en modderbad naar de finish.

De rest van de middag hebben we gebruikt om op te ruimen en de auto in te pakken. Om acht uur waren we klaar voor vertrek. Na afscheid te hebben genomen van de eigenaars van het huisje en aanvaardden we de thuisreis.